Puding roti kukus


Percubaan pertama kali. Alhamdulillah menjadi.
Puding roti kukus
2 cawan susu segar (sy guna susu dutch lady botol kecil tu)
1 kotak kismis
8 keping roti gardenia (potong 4)
2 biji telur
3 sudu besar gula (resepi asal 4 sdb tp sy kurangkan sbb tak suka manis sgt)
1 sudu kecil esen vanilla
sedikit mentega (sy guna marjerin pelangi utk sapu pd loyang)
1 kotak kismis
8 keping roti gardenia (potong 4)
2 biji telur
3 sudu besar gula (resepi asal 4 sdb tp sy kurangkan sbb tak suka manis sgt)
1 sudu kecil esen vanilla
sedikit mentega (sy guna marjerin pelangi utk sapu pd loyang)
cara2
1. Masukkan susu segar, gula, telur dan esen vanilla ke dlm bekas, pukul sebati, tak payah kembang
2. susun roti yg telah dipotong ke dlm loyang yg telah digris dgn marjerin.
3. taburkn dgn kismis sedikit sahaja dan jirus dgn adunan susu tadi (separuh saja).
4. kemudian, letakan baki roti utk lapisan seterusnya diselangi dgn kismis dan jiruskan baki aduanan susu tadi.
5. tekan perlahan2 supaya roti tersebut menyerap adunan susu dan kukus dlm 30 minit.
1. Masukkan susu segar, gula, telur dan esen vanilla ke dlm bekas, pukul sebati, tak payah kembang
2. susun roti yg telah dipotong ke dlm loyang yg telah digris dgn marjerin.
3. taburkn dgn kismis sedikit sahaja dan jirus dgn adunan susu tadi (separuh saja).
4. kemudian, letakan baki roti utk lapisan seterusnya diselangi dgn kismis dan jiruskan baki aduanan susu tadi.
5. tekan perlahan2 supaya roti tersebut menyerap adunan susu dan kukus dlm 30 minit.
Bahan sos kastad.
1 tin susu cair
1 cwn air
2 sudu besar tepung kastad
3 sudu besar gula pasir
1 sudu kecil esen vanilla.
1 cwn air
2 sudu besar tepung kastad
3 sudu besar gula pasir
1 sudu kecil esen vanilla.
cara2
1. Satukan semua bahan ke dlm periuk dan masak pd api kecil.
2. Kacau sehingga adunan menjadi likat, bila dah mendidih sedikit, tutup api.
3. biarkan sejuk dan bolehlah dihidangkan bersama puding roti tersebut.
1. Satukan semua bahan ke dlm periuk dan masak pd api kecil.
2. Kacau sehingga adunan menjadi likat, bila dah mendidih sedikit, tutup api.
3. biarkan sejuk dan bolehlah dihidangkan bersama puding roti tersebut.
### Sedap makan bila disimpan dlm peti ais, makan sejuk2
Comments
Post a Comment